Quantcast
Channel: Inheems- en uitheems fruit
Viewing all 766 articles
Browse latest View live

Zomerstekken van kiwibes/kiwiberry (Actinidia arguta).

$
0
0
Te sterk groeiende scheuten van kiwibessen kan je vandaag halveren en het snoeihout is geschikt om te stekken. (In gunstige omstandigheden kunnen de scheuten tot 6 m groeien per jaar.

Foto 01: Knip de stekken onder en boven een blad af. Voorkom te veel verdamping door de meeste bladeren van de stekken weg te nemen en de bladeren te bevochtigen met een plantensproeier.

Foto 02: Kiwibes 'Issai'. Zelfbestuivende planten van 1 meter hoogte kunnen het eerste jaar reeds bloemen & vruchtjes geven.

Kiwibessen zijn eenvoudig te vermeerderen door zomerstekken (scheutstekken).

STEKTIPS.
Zowel hielstekken als gewone stekken zijn te gebruiken.
Kruidachtige stekken kunnen in juli gestekt worden (= zomerstekken).
Knip de stekken onderaan onder een blad af en verwijder nadien dat onderste blad.
De steklengte is 8-12 cm en de onderste bladeren worden verwijderd (1/3 tot ½ ontbladeren).
Een te groot blad bovenaan mag ook gehalveerd worden.
Gebruik een scherpe snoeischaar of scherp mes zodat de snijwonden snel genezen.

NAZORGEN.
Plaats de stekken in lichtvochtige stekgrond (of zaaigrond), druk lichtjes aan en zet ze in een omgeving waarbij ze niet uitdrogen. Gebruik een plantensproeier om de bladeren vochtig te maken.
Scherm met vliesdoek af tegen te felle zon en hou de temperatuur op 12 tot 20°C.
Meer lezen over het vermeerderen van planten door zomerstekken/scheutstekken.

Stekken genomen in juli en augustus bewortelen het snelste en geven de meeste wortels. Regenachtig en bewolkt weer is gunstig voor een goede beworteling!
In de maanden oktober, november en februari is stekken ook nog mogelijk, maar de beworteling is wisselvallig en traag. Zie stekkalender fruitsoorten.

Klimplanten zoals kiwi's, kiwibessen en druiven kan je ook slangvormig afleggen in de grond. Gebruik jonge, soepele twijgen voor het afleggen en maak een kleine wonde op de toekomstige wortelplaats.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM KIWIBESSEN - KIWIBERRIES - ACTINIDIA ARGUTA:
Afbeelding van de fruit-stekkalender.
Stekkalender voor fruitsoorten.
Kiwibessen planten en verzorgen.
Laat kiwibessen niet winden rond draden en palen!
Meer lezen over de vermeerdering en snoei van kiwi's.
Opvallende bloemen bij kiwibessen (mei).
Meer lezen over kiwibessen in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)

Foto 03: Kiwibessen in volle productie mits goede (kruis)bestuiving na ca 7 jaar.
Zelfbestuivende kiwibessen geven meestal reeds bessen vanaf ze een meter hoog zijn (Eén tot twee jaar na het planten). Meer tips in hoger vermelde fruitboeken!

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: Actinidia arguta, kiwibes, kiwiberry, stekken kiwibes, stekken kiwiberry, kiwibes stekken, stekken Actinidia arguta, kiwiberry stekken, Actinidia arguta stekken, planten vermeerderen

Rijping van tomaten bevorderen?

$
0
0
Door het langdurige droge weer van de laatste maanden is er een groeiachterstand bij de openluchttomaten. Meestal hangen er veel (kleine) tomaten aan de plant, maar de rijping wil niet beginnen.
Foto 1: Struikvormige (zelftoppende) 'Plum Regal' - F1 (Romatomaat, saustomaat). Resistent aan de tomatenplaag.

Foto 2: Struikvormige/zelftoppende 'Whipper Snapper' in pot (Roze kerstomaat met een vruchtgrootte van 2,5-4cm). Verwijder bij regenweer de schaal onder de pot!
Foto 3: Jujube Cherry, een romavormige kerstomaat voor kas/serreteelt en voor openluchtteelt.
Foto 4: Nadja, een zeer vroegrijpende stamtomaat is een aanrader voor openlucht! Vruchtgrootte 5-6 cm.
Foto 5: Black Krim met (ongewenste) groenkraag door bladeren boven de tros te verwijderen. Neem geen bladeren boven de trossen weg!

WANNEER MAG JE DE EERSTE RIJPE VRUCHTEN VERWACHTEN?
Voor de vroegrijpende planten, die bij het planten een bloemtros vertoonden, kan je 60 tot 70 dagen rekenen vanaf planten tot oogsten.
Voor de laatrijpende rassen en hybriden moet je meestal 80-100 dagen wachten voor je kan oogsten.
Laatrijpende tomatenplanten (Coeur de Boeuf, Brandywine, Pyros, ...) in openlucht die vandaag nog geen bloemtrossen of vruchten dragen kan je beter opruimen. Ze gaan dit jaar toch geen rijpe vruchten meer geven. (In de kas/serre krijgen dergelijke planten nog een maand extra tijd).

MAATREGELEN OM DE OOGST TE VERVROEGEN.
- Plant vroegrijpende tomatenrassen die slechts 60 dagen nodig hebben vanaf planten tot oogsten.
Vroege rassen rijpen veel sneller dan late rassen. Vroege rassen zijn o.a. '42 days' (foto 1), 'Alaska', 'Black and Red Boar', 'Dorenia', 'Glacier', ''Gregory Altai', Ida Gold', 'Matina', 'Nadja', 'Red Alert', 'Stupice', 'Sungold', 'Taxi' en 'Whipper Snapper' (foto 2).
- Verwijder alle bladeren ONDER de onderste tros met volgroeide vruchten. Verwijder bij voorkeur GEEN bladeren boven de vruchten want dan is er meer kans op groenkragen!
- Zorg voor een luchtig gewas door bij de stamtomaten regelmatig de dieven te verwijderen.
- In openlucht kan je tussen 10 en 20 juli de planten intoppen: ca 3 bladeren boven de bovenste tros de kop insnoeien/wegsnoeien. Nota: De auteur van deze blog heeft op 13 juli 2019 de meeste tomatenplanten onder plastiekkappen ingetopt.
- In de koude kas/serre kan het toppen op 20 augustus gebeuren. Door enkele planten vroeger te toppen gaan die sneller rijpe vruchten geven.
- Een beetje kaliummeststof strooien en deze oppervlakkig inwerken. (vb. patentkali, vinasse kalium) Let op! --> Teveel kalium kan neusrot bevorderen! Vooral in potten is neusrot een probleem.
- De grond regelmatig oppervlakkig hakken of schoffelen.
- Laat in openlucht vanaf 15 juli geen nieuwe bloemtrossen meer groeien, want die vruchten groeien meestal niet meer uit.
- Top de planten op 3 bladeren boven de bovenste (vrucht)tros.
- Dicht bij elkaar staande bladeren kun je inkorten of soms verwijderen, mits er minstens 5 of 6 gezonde (en volledige) bladeren overblijven per tros.
- Roma-snoeptomaatjes zijn meestal niet gevoelig voor groenkragen en dan mag je de onderste tros volledig zichtbaar maken. Je kan dan 2-3 bladeren boven de onderste tros verwijderen. Bij de oude donkergroene vleestomatenrassen ontstaan "groenkragen" als de zon rechtstreeks op de vruchten kan schijnen. (De nieuwe "lichtgroene tomatenrassen" hebben minder last van groenkragen)
- Probeer slechts twee of drie trossen te behouden per plant.
- Wortelsnoei kan de rijping ook bevorderen. Er is na wortelsnoei meer gevaar op neusrot, dus watergifte is dan belangrijk ...
- Zorg voor een zonnige, droge en warme standplaats.
- Op lichte grond (zandgrond) is de rijping sneller dan op zware grond (kleigrond en leemgrond).
- In een kas/serre is de rijping sneller dan bij openluchtteelt.
- Planten in (zwarte) potten en emmers rijpen sneller dan deze in volle grond. Plaats bij regen deze potten tijdelijk in een lichtrijke, droge ruimte. De potten moeten 10 tot 15 liter (of meer) potgrond bevatten.
Meer lezen over vroegrijpende en bijzondere tomatenrassen.
- Bij de struikvormig groeiende tomaten ( = zelftoppende tomaten) kan je een beperkt aantal (2 of 3) dieven/okselscheuten laten groeien. Verwijder onder en tussen de volgroeide vruchten alle bladeren. Zie foto van 'Napoli' onder.

DIVERSE GROEIVORMEN.
Behalve stamtomaten (= indeterminate tomaten) zijn er ook struikvormige- of zelftoppende tomaten (= determinate tomaten).
Struikvormige tomaten groeien met meerdere stammen en deze kunnen ook erg veel vruchten produceren. Struikvormige tomatenrassen zijn o.a. 42 Days, Alsou, Balcony Wonder, Bush Chabarowski, Defiant (F1), Idagold, Maja, Maskotka, Mount Merit (F1), Plum Regal (F1), Purple Fairy, Whipper Snapper, Yana en Yellow Taxi. Zie weblinks bij de vroegrijpende pottomaten!
Bij de struikvormige tomaten in potten en bloembakken zijn op dit moment rijp: Anmore Tresures, Cerise Jaune, Fuzzy Wuzzy, Jagodka, Maja, Whipper Snapper en Windows Box Yellow.

Foto van de struikvormig groeiende romatomaat 'Napoli' in volle grond.

PLANTENZIEKTEN BIJ TOMATEN.
- Tomatenbladeren van oude rassen zijn erg gevoelig voor regen en vertonen snel schade van bladvlekkenziekte. Ze vertonen eerst zwarte vlekjes en worden later geel. Voor de afrijping van de vruchten is dat geen probleem.
Lees meer bij "bladvlekkenziekte op tomatenbladeren". In de serre/kas werd de eerste aantasting van bladvlekkenziekte gezien op 12 juni 2019.
- Werk niet aan de planten als deze nat staan, want dan is er meer gevaar op tomatenplaag! In de kas/serre kan je 's morgens de tomatenplanten even droog schudden.
Tomatenbladeren die nat worden kunnen aangetast worden door de aardappelplaag - Phytophtora infestans. Let op voor lekken in de kas/serre want daar ontstaat eerst tomatenplaag!
- Als er te weinig water wordt gegeven of als er teveel scheikundige meststoffen werden gegeven kan er onderaan de vruchten neusrot ontstaan. Indien de temperatuur in de kas/serre hoger dan 30°C stijgt dan is er ook meer gevaar op neusrot --> Let op bij extreem zonnig & warm weer!
- Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen doet bladverkleuringen ontstaan.
- Planten kunnen veel bloemen dragen en toch maar weinig (tomaten)vruchten geven. Zie weblinks!
- "Groenkragen" ontstaan als je boven de trossen/vruchten teveel bladeren hebt verwijderd. Vooral de donkergroene rassen zijn meer gevoelig dan de lichtgroene rassen.
- Tomaten rijpen het best af bij een temperatuur van maximaal 25°C. Bij een hogere temperatuur zijn de vrij (zichtbaar) hangende vruchten gevoelig voor "zonnebrand". Scherm de serre aan de zuidkant af met schermdoek bij extreem zonnig weer! Zorg voor een goede verluchting in kas/serre bij zonnig weer.
- In 2019 worden hier enkele plaagtolerante rassen (F1-hybriden) uitgetest: Damsel, Honey Moon, Jasper, Mount Magic, Primabella, Defiant, Mount Merit en Plum Regal.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE MOESTUIN.
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN:
Gevaar voor plaag op tomaten! Neem uw voorzorgen
Bladvlekkenziekte (geelbruine bladvlekken en bladverdroging)
Neusrot op tomaten kan je voorkomen
Vroegrijpende struiktomaten kan je ook in plantenbak of pot telen.
Fotoalbum bijzondere tomaten (2019).
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Speciale zelf te kweken en bijzondere tomatenrassen (raskenmerken A-M).
Facebook - Groep Tomaten en aanverwanten.
Groente- en Fruit Encyclopedie met teeltinformatie van tomaten en andere groenten.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Maandelijks tips voor de fruittuin en bijzondere tomaten in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: tomaten, Lycopersicon esculentum, vroege tomaten, rijping bevorderen van tomaten, vroeg rijpe tomaten, tomaten oogsten, intoppen tomatenplanten, rijpen tomaten

Gevaar voor zonnebrand!

$
0
0
Sommige planten zijn niet goed afgehard of de vruchten zijn teveel blootgesteld aan de zon, waardoor er schade kan voorkomen.



Zwarte tomatenpot in een witte emmer, gecombineerd met afrikaantjes (Tagetes)
Na enkele weken regenachtig weer krijgen we nu enkele dagen met zeer zonnig weer. Sommige planten kunnen van dit warm weer schade oplopen.

Geelbruine vlekken op de bladeren of vruchten die scherp begrensd zijn? Dat kan een gevolg van zonnebrand zijn. Bescherm uw planten tegen te felle zon!
Niet alle planten verdragen even goed de zonnewarmte.
Verdragen zeer goed zonlicht: vijgen, druiven (foto 1), perzik en nectarine.
Verdragen matig goed felle zon: tomaten, paprika, aardbeien
De zon mag niet rechtstreeks op de vruchten van tomaten kunnen schijnen, want dan is er gevaar op groenkragen.

Planten die bessen of vruchten dragen zijn ook gevoelig voor zonnebrand: kruisbessen, frambozen, bramen, taybessen, rode aalbessen, ...
Druiven die bijna rijp zijn verdragen ook geen rechtstreeks zon op de bessen. (Zie foto 1).
Planten in zwarte potten nemen veel warmte op, waardoor de wortels aan de buitenkant kunnen verbranden. Door zwarte potten in een witte emmer te plaatsen blijven de wortels gezond. (Zie foto 3)
Geef geen water bovenop de bladeren bij felle zon.

Een te droge lucht kan ook de bladeren geel of bruin laten verkleuren. Meestal is er dan een aantasting van spintmijten. Sproei de gevoelige planten enkele keren per dag nat met water. Spint-gevoelige planten zijn o.a. augurken, komkommers, struik- en staakbonen, kiwibessen, aardbeien en paprika.

Preventie tegen zonnebrand:
- Grasbanen niet kort afmaaien
- Geef voldoende water aan potplanten
- Doe geen zomersnoei als zeer zonnig weer voorspeld wordt.
- Hang een schaduwnet of schermdoek voor de rijpe bessen of groene tomaten.
- Breng een zonnewerend product aan op uw kas of hang een zonnewerend doek aan.
- Doe geen bladeren weg boven de tomatentrossen! Tomatenplanten met watertekort kunnen neusrot krijgen.
- Plaats de zwarte potten op uw terras in een witte emmer
- Plant afhangende bodembedekkers bij uw pot- en kuipplanten, zodat de grond niet te veel kan opwarmen. (vb. Oost-Indische kers, Campanula, Lobelia)

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: brandschade bessen, zonnebrand, zonnebrand appel, zonnebrand druiven, zonnebrandschade, plantenziekten, verbranding vruchten, zonnebrand bessen, zonnebrand tomaten

Neusrot op tomaten kan je voorkomen! (Lycopersicon esculentum)

$
0
0

De tomatenvrucht wordt hard en bruin aan de onderkant door problemen met de watervoorziening, kalkgebrek of met de bemesting.
NEUSROT KAN VERSCHILLENDE OORZAKEN HEBBEN.
- Te hoge zoutconcentratie (te veel meststoffen in de grond)
- Te veel kalium in de grond kan de opname van calcium tegen gaan.
- Te grote verdamping
- Te sterke zonnestralen
- Onvoldoende water ter beschikking
- Te zwak wortelgestel
- Slechte grondstructuur
- Te lage pH en/of kalkgebrek (Calciumgebrek)
- Rasgevoeligheid: sommige rassen zijn meer vatbaar.
- Planten in potten en emmers zijn meer vatbaar. In kleine potten zijn er sneller problemen.
- Wortelziekten: planten met kurkwortel worden meer aangetast.
- ...

BESTRIJDING VAN NEUSROT.
Een rechtstreekse bestrijding van neusrot is niet mogelijk. Probeer de groeiomstandigheden te verbeteren.
HOE NEUSROT VOORKOMEN (PREVENTIE).
- Laat de grond niet volledig uitdrogen en geef meer water. Indien nodig twee of drie maal per dag water geven.
- Dek de grond onder de tomaten af met mulch (grasmaaisel, hennepstro, ...) zodat de grond minder uitdroogt.
- Op erg zonnige dagen kan je beter NIET bijmesten.
- Gebruik zo groot mogelijk potten of kuipen en graaf deze wat in, zodat er water uit de ondergrond kan opgenomen worden.
- Probeer een te hoge zoutconcentratie te voorkomen: strooi niet alle meststoffen voor het planten, maar geef een deel als bijbemesting.
- De aangetaste vruchten kan je beter NIET verwijderen.
- Probeer op zonnige dagen de verdamping te beperken door de kas/serre te schermen en de temperatuur lager dan 30°C te houden. Laat een mogelijk aanwezige ventilator, GEEN ganse dag werken, maar enkel 's morgens (30 minuten) en rond de middag 15 minuten.
- Hang een (wit) schaduwnet (schermdoek) of een wit laken voor en boven de planten. Sommigen geven de voorkeur aan de kas/serre goed af te witten.
- Zorg voor een hogere luchtvochtigheid in uw kas/serre. Giet tijdens abnormaal warm en droog weer, meerdere keren per dag de weg eens nat.
- Plant kerstomaten, deze zijn meestal minder vatbaar.
Meer lezen over bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten).
Aangetaste vruchten kan je beter NIET verwijderen. Als de plant onvoldoende of geen water kan opnemen uit de grond, dan wordt er water uit bepaalde vruchten gehaald. Meestal is dat altijd uit dezelfde vrucht(en). Verwijder je die aangetaste tomaat dan worden andere vruchten gebruikt om water uit te halen.
NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM BIJZONDERE TOMATEN.
Rijpingh van tomaten bevorderen.
Vroegrijpende struiktomaten.
Tomatenplaag kan je voorkomen!
Fotoalbum bijzondere tomaten (2019).
Overzicht van bijzondere tomatenrassen (zwarte, bruine, witte, gele, oranje, rode en groene tomaten. Stamtomaten, struiktomaten, roma en kerstomaten).
Speciale zelf te kweken en bijzondere tomatenrassen (raskenmerken A-M).

Een keer per maand nieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Volg nu de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruitsoorten op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Labels: plantenziekten, plantenziekten en plagen, plantenziekte tomaten, neusrot, neusrot tomaten, tomaten neusrot, blossom end rot tomato, hittegolf

Taybessen of tayberry (braambozen) snoeien en leiden (Rubus 'Tayberry').

$
0
0

Taybessen gelijken op reuzeframbozen en rijpen meestal in het begin van juli.


Taybessen voor de snoei.


Taybessen na snoei en aanbinden.

Taybessen (= een soort van "reuzeframbozen") worden in juli geplukt.
Bramen en taybessen geven vooral vruchten op jonge stengels die het vorige jaar gevormd zijn (= eenjarige twijgen).
Taybessen (Rubus 'Tayberry' en Rubus 'Tayberry Medana') worden op dezelfde wijze als bramen gesnoeid.

Na een langdurige periode van droog (maart-juli 2015) zitten er veel spintmijten op de bladeren van de taybessen. Een luchtige snoei zorgt ervoor dat de meeste ervan verwijderd worden.

SNOEITIJD:
Zodra de oogst gedaan is kan je ze best snoeien (= Snoeien na de oogst). Het snoeien kan op verschillende tijdstippen gedaan worden: einde juli, augustus ofwel in februari-maart.
Direct na de oogst snoeien heeft de voorkeur. De overige jonge twijgen leid je daarna mooi omhoog en ze dan groeien gezonder.
Snoei niet tijdens extreem warm weer (+30°C.).
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.

SNOEITIPS.
Om de gestekelde taybessen te snoeien of te leiden kan u best handschoenen aandoen. ('Medana' is een ongestekelde taybes waarvoor je geen handschoenen nodig hebt)
Bij de jaarlijkse snoei worden alle oude takken die vruchten hebben gedragen volledig verwijderd. Ze zijn te herkennen aan de zijtakken met verdroogde vruchten.
Gebruik voor de oude takken weg te snoeien een goede takkenschaar, want de oude takken zijn soms 5 cm dik!
De jonge (eenjarige) twijgen dun je daarna uit tot er 5 - 6 stuks per lopende meter overblijven.
Het uitdunnen van jonge scheuten of twijgen is nodig om een luchtig gewas te bekomen dat minder ziektegevoelig is. Gestekelde bramen kan je beter uitdunnen tot 4-5 stuks per lopende meter. Ongestekelde bramen dun je na de oogst (in oktober) uit tot 8 middeldikke, jonge scheuten per meter.

LEIDEN VAN TAKKEN NA DE SNOEI.
Na de snoei worden de overige (jonge) bramentakken waaiervormig omhoog geleid en losjes vastgemaakt.
Eventuele zijtakken worden op 2-3 knoppen ingekort (= ca 10 cm). Te lange aangebonden takken worden ongeveer 15 cm boven de bovenste draad afgesnoeid.
De ongestekelde mutant 'Tayberry Medana' is gemakkelijker te leiden dan de gestekelde taybes 'Tayberry'.
Jonge scheuten die op de grond blijven liggen gaan aan de toppen wortelen tijdens de winterperiode. (Zgn. "topafleggers").

Taybessen, tayberry een kruising van bramen en frambozen.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie met snoeiinformatie van fruitbomen en kleinfruit. In de 8ste (herwerkte) druk werden alle snoeiadviezen aangevuld. Ook kan je een handige snoeikalender raadplegen.

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de gratis Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: braamboos, braambozen, kruising braambes en framboos, Rubus 'Tayberry', snoeien kleinfruit, snoeien taybes, tayberry, Taybes, taybes snoeien

Fruit-ABC-Nieuwsbrief van 1 augustus: onderwerpen.

$
0
0
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!
GRATIS Fruit-ABC-Nieuwsbrief van 7 bladzijden met praktische fruit- en tomateninformatie beschikbaar. Deze nieuwsbrief (pdf) is ook op smartphone en tablet pc te lezen.

Te lezen in de nieuwsbrief van augustus:
SNOEI.
Te snoeien in augustus.
Druiven: okselscheuten inkorten.
Perzikbomen snoeien na de oogst.
Zure kersenbomen/kriekenbomen snoeien.

VERMEERDERING.
Oculeren van onderstammen.
Tomaten zaadwinning.

PLANTEN.
Aardbeien planten.

ONDERHOUD.
Druiventrossen beschermen tegen vogel- en wespenvraat.
Tips om water te geven bij extreme droogte.

ALLERLEI
Tomaten sneller laten rijpen.

AGENDA
Voordrachten en workshops ivm zomersnoei en oculeren.
Volg eens een praktische zomersnoeiles of voordracht! Er zijn verschillende snoeicursussen & fruitlessen in Nederland en Vlaanderen. Data en plaatsen staan in onze TuinAgenda.
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN (Knipsel uit de agenda)

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

AANMELDEN VOOR DE GRATIS NIEUWSBRIEF:
In de nieuwsbrief van augustus vind je teelttips, snoeitips en vermeerderingstips voor alle fruitsoorten.
Eén keer per maand tips voor de fruittuin in je mailbox? Eén keer per maand de fruittips en tuinagenda te ontvangen.

TIP! Vandaag kan je deze nieuwsbrief hier downloaden.

Volg de dagelijkse berichten en praktische tips voor de fruittuin op twitter! http://twitter.com/gdekinder

labels: bladval, zomersnoei, zomerstekken van bramen, oculeren, snoeien zure kers, oculeren, zaaien perzik, druiventrossen beschermen, tomaten sneller doen rijpen

Fruitbomen en fruitstruiken snoeien in augustus

$
0
0
Foto 01: snoeikalender
Een correcte fruitsnoei doe je zoveel mogelijk in de juiste maand.
Bekijk nu de handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien. Eenvoudig op te zoeken in deze "Fruit ABC-Snoeikalender". Meer lezen over snoeien in de fruit-snoeikalender.
In onze maandelijkse FruitABC-nieuwsbrief kan je een link vinden om deze snoeikalender als pdf in A4-formaat te downloaden.
OPGELET!!Doe geen zomersnoei bij extreem hoge temperatuur, want dan kunnen de bessen of vruchten verhitten of verbranden. Indien het de volgende dagen extreem warm & zonnig wordt dan kan je de zomersnoei ook beter uitstellen! Stel de zomersnoei dan enkele dagen (of weken?) uit tot de temperatuur terug normaal wordt.
Foto 02: zonnebrandschade op appel 'Golden Delicious'(Ook andere rassen zijn gevoelig). In 2019 is er veel schade op appel en peer!

Zomersnoei zal de groei erg afremmen (vertragen) en geeft een zeer luchtig gewas dat minder vatbaar wordt voor schimmels. Zomersnoei is voor laagstam fruitbomen een goede correctie of voorbereiding van de wintersnoei.
Foto 03: Aantasting van schurft op een 'Jonagold'-mutant. Er is een groot verschil in vatbaarheid tussen de verschillende appelrassen! Sommige rassen worden niet of zeer weinig aangetast. In een regenrijke periode (juni 2016) is er meer aantasting van schurft.
Luchtig gesnoeide bomen (d.m.v. wintersnoei én zomersnoei) drogen sneller op na regen en worden minder aangetast door schurft.

Zomersnoei kan je nu bij kiwibessen, kiwi's, trosbessen, jostabessen en druiven doen. Tijdens de zomersnoei zal je jonge scheuten innijpen of intoppen. Hierdoor bekom je veel kort vruchthout. Zomersnoei is erg nuttig bij fruitsoorten die bessen of vruchten geven op kort vruchthout ofwel om een luchtig gewas te bekomen.
Een jonge druivelaar kan je rond 20 augustus intoppen zodat de scheut beter kan afrijpen.

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan je in augustus doen bij walnoten/okkernoten, Prunus-soorten (steenfruit), zomerframbozen, taybessen/tayberry, trosbessen en kruisbessen.

Sommige fruitsoorten kun je nu stekken en het snoeihout is hiervoor bruikbaar. Meer hierover in een volgend blogbericht.
Foto 04: Jonge hoogstampruimenboom met uitgebroken kop door een te zware vruchtdracht. Knip of zaag het afgebroken deel mooi weg. Verwijder alle wildopslag (onderaan de stam) zodat alle voeding naar het geënte ras kan gaan.
Jonge bomen kunnen afsterven na takbreuk, tenzij je het afgebroken deel direct verwijderd. Met een scherp (snoei)mes kan je de snoeiwond mooi glad snijden, zodat de wonde sneller kan genezen.

De meeste steenfruitsoorten (Prunus-soorten zoals o.a. pruimenbomen, kersenbomen, kriekenbomen, perzikbomen, nectarine en abrikozen) worden tijdens de zomerperiode (na de oogst) gesnoeid!
Meer lezen over het snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in augustus.

Foto 05: leivorm van kweepeer te Oetingen bij biofruitteler Danny Billens.

Heb je geen of weinig vruchten aan uw fruitbomen?
Mogelijk ontbreekt een passende bestuiver bij uw bomen. Oculeer in augustus een tweede of derde ras op uw boom. In de agenda van onze nieuwsbrief vind je adressen waar je oculeerlessen kan volgen.
Andere mogelijke oorzaken van een slechte vruchtdracht zijn het ontbreken van een passende bestuiver, lentenachtvorst, wortels aan of boven de entplaats, een te prikkelende wintersnoei en een te zware vruchtdracht (door onvoldoende vruchtdunning) vorig jaar.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:
Onderstammen voorbereiden op het oculeren .
Snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in augustus.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Snoeien van abrikozenbomen (Prunus armeniaca).
Snoeien van druivenscheuten/okselscheuten (Vitis vinifera).
Snoeien van perzikbomen (Prunus persica) na de oogst (aug/sept).

Snoeien van pruimenbomen na de oogst (einde juli)
Snoeien en leiden van taybessen/tayberry (Rubus 'Tayberry') .
Snoeien van walnoten - okkernotenbomen (Juglans regia) .
Snoeien van zomerframbozen (Rubus idaeus).
Snoeien van zoete kersenbomen (Prunus avium) in augustus.
Snoeien van zure kersen/kriekenbomen (Prunus cerasus) in juli of augustus.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

Volg eens een praktische les in zomersnoei en snoeien van steenfruit! In de agenda van onze maandelijke nieuwsbrief vind je de data en plaatsen waar je een praktische les of voordracht ivm fruit kan volgen!

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om GRATIS én DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: fruit snoeien, fruit-snoeikalender, fruitsnoei, fruitsnoei in augustus, fruitsnoei augustus, augustus snoeien, snoeien in augustust, snoeien augustus, snoeikalender augustus, steenfruit snoeien, kleinfruit snoeien

Fruitplanten te stekken in augustus.

$
0
0
Je kan in deze periode zomersnoei doen en het snoeihout meteen gebruiken om te stekken.
Regenachtig en bewolkt weer is ideaal om te stekken!
Als het extreem zonnig is, dan moet je veel aandacht besteden aan beschermen tegen de zon en dagelijks meerdere keren de bladeren benevelen.
Bij onderstammen die voorbereid worden op oculeren kan je de opgeschoonde takjes (onderaan de stam) gebruiken om te stekken.
Fruitbomen zoals appel, peer, perzik, pruim en kers kan je niet vermeerderen door stekken maar wel door oculeren en enten.

Foto 01 Stekken van kiwibes (Actinidia arguta). Steklengte 5 tot 10 cm (= 2-4 bladeren). Verwijder de onderste bladeren en steek de stekken in lichtvochtige stekgrond (= zaai- en stekgrond). Beschermen tegen uitdroging met vliesdoek of plastiekfolie.

Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door zomerstekken wordt zoveel mogelijk in de juiste maand toegepast en is eenvoudig op te zoeken in uw "Fruit ABC-Stekkalender".
De meeste soorten houtig kleinfruit en druiven kan je vermeerderen door stekken.
Scheutstekken of zomerstekken neem je tijdens de groeiperiode en steek je in speciale stekgrond bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur.
Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen. Regenachtig weer is gunstig voor het stekken, dan is er minder verwelking.

Ook uitlopers van (doordragende) aardbeien kan je stekken. Neem uitlopers waaraan reeds kleine worteltjes zichtbaar zijn en knip ze zodanig af dat er een stukje uitloper van 3 cm aan zit. Verwijder de grootste bladeren. Bescherm de stekken tegen het uitdrogen met vliesdoek of witte (melk)plastiekfolie.

Te stekken in augustus: kiwibessen, aardbeiboom, appelbes, bramen, kweepeer (Cydonia), gele kornoelje, boomtomaat, dadelpruim (Diospyros v.), vijgen, Japanse rozijnenboom, moerbei, passiebloem, driebladige (wilde) citroen, braambes, Japanse wijnbes, taybes, blauwe bes en druiven.
Meer lezen over het stektijdstip in de online versie van de fruitstekkalender.
In de maandelijkse (gratis) nieuwsbrief kan je de volledige stekkalender in A4-formaat vinden. (pdf, 2 blz)

Niet alle planten worden op dezelfde manier gestekt. Meer lezen over de werkwijze bij het stekken.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:
Fruitsoorten te snoeien in augustus.
Planten vermeerderen d.m.v. zomerstekken (basisinformatie).
Stekken van blauwe bessen (Vaccinium corymbosum).
Stekken van bramen (Rubus fruticosus).
Stekken van kiwibessen - kiwiberry (Actinidia arguta).
Stekken van planten in de fruitstekkalender.

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken. Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, enten of afleggen.
Bramen, taybessen en Japanse wijnbes zijn eenvoudig te vermeerderen door middel van topafleggen.
Ook op internet is nog veel extra informatie over het stekken, afleggen, marcotteren, oculeren en enten te vinden.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

Maandelijks fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf Je Hier In Voor De Fruit-ABC Nieuwsbrief.

Labels: plantenvermeerdering, planten vermeerderen, planten stekken, stekken in augustus, planten stekken augustus, zomerstekken, stekkalender, stekken augustus, scheutstekken fruitsoorten, vermeerderen fruit

Vers geplukte perzik en nectarine smaken heerlijk!

$
0
0
Door het vroege en droge voorjaar (2019) is de pluk enkele dagen/weken vroeger dan vorig jaar. Door de lentenachtvorst van april 2019 is de oogst dit jaar meestal kleiner dan vorig jaar. (Enkel op beschutte plaatsen was de oogst redelijk goed)
Op dit ogenblik worden de laatste vruchten van Revita geoogst. (De grondsoort hier is zandgrond)

Diverse rassen: 1. 'Amsden' 2. 'Red Haven' 3. 'Reine de Vergers' 4.'Revita' 5. Nectarine 'Artic Queen' 6. 'Springcrest'

'Springcrest', een vroegrijpende geelvlezige perzik. Met dik en zoet vruchtvlees (14 juli).


'Amsden', een vroeg rijpende witvlezige perzik. (14 juli)


'Red Haven' is kan erg veel vruchten produceren! (30 juli 2019) Red Haven was dit jaar het matig productief.


'Red Haven' Met lekker, geel vruchtvlees.


'Red Haven' is meestal zeer productief. Met geel vruchtvlees.


'Pink Peachy', een sierperzik (grote roze bloemen) met eetbare vruchten in september. In 2016 is deze boom afgestorven.

'Pink Peachy' met grote vruchten.


'Revita', een witvlezige grote perzik voor half augustus. Meestal tolerant aan de krulziekte. (Plukrijp en eetrijp vanaf 1 augustus 2019) Tweejarige bomen dragen veel vruchten, oudere bomen dragen dit jaar meestal weinig vruchten. (Te weinig zon gehad in augustus 2014?)


'Reine de Vergers', een laatrijpende en witvlezige perzik. (ca 1/2 september rijp) Is normaal altijd goed productief maar draagt hier in 2015 bijna geen vruchten.

Nieuwe perzikrassen die te proeven waren op FruitFocus te Kent (UK) op 24 juli 2013: 'Extra Sweet' (gele nectarine), 'BigTop' (gele nectarine), 'Romagna Red' (wit vlezige nectarine), 'Luna' (witvlezige perzik), 'PlataSun' (platvormige nectarine), 'Royal Time' (geelvlezige perzik)


Overzicht van perzikrassen met rijptijd vanaf juli tot oktober.
KLIK OP DE AFBEELDING OM ZE GROTER TE MAKEN!

KENMERKEN VAN PERZIKVRUCHTEN (Prunus persica en Prunus persica nucipersica).
Perzikvruchten voelen erg pluizig aan, terwijl nectarine zonder pluis zijn. De schil is meestal geelbruin met een rode blos.
Het vruchtvlees is wit ofwel oranje van kleur en voelt redelijk stevig aan. Bij volledige rijpheid verdwijnt deze stevige structuur en wordt het vruchtvlees sappig en mals.

PLUKTIJD.
Perziken en nectarines worden best eetrijp (of bijna eetrijp) geoogst. Meestal is de oogst van eetrijpe vruchten tussen 10 juli en half september. Bij het narijpen worden de vruchten nog zoeter.
Bij plukrijpheid krijgen de vruchten een opvallende en aantrekkelijke blos. Vruchten die eetrijp worden aan de boom zijn meestal lekkerder dan onrijp geoogste vruchten die in de winkel te bekomen zijn.

PERZIKEN ZIJN RIJP ALS:
- Ze lekker ruiken als een perzik
- De zonnekant wordt mooi donker rood (Perzikkleurig)
- De schaduwkant is geel (Niet groen)
- De gele zijde is nog redelijk stevig, maar toch niet hard.
- De perzikvrucht komt gemakkelijk los als je de vrucht omhoog brengt.
- De vingertoppen gemakkelijk in het vruchtvlees geduwd kunnen worden.

PLUKTIPS.
Pluk de vruchten voorzichtig af, de vruchten rijpen verschillende dagen na. De vruchten mogen ook iets onrijp afgeplukt worden.
Neem de vruchten met de volle hand vast en maak ze voorzichtig los van de tak. Sommige rassen komen moeilijk los van de takken en worden licht beschadigd bij het losmaken van de boom.
Schud geen perzikvruchten af van de boom, ze zijn bijzonder teer en worden snel gekwetst. Gevallen perzikvruchten kan je in stukken snijden en (rauw) invriezen.

GEBRUIK VAN DE VRUCHTEN.
Rijpe vruchten zijn rijk aan provitamine A.
Onrijpe vruchten zijn te verwerken tot jam/confituur zonder toevoeging van pectine. (Onrijpe vruchten zijn rijk aan pectine).
De rijpe vruchten zijn bijzonder geschikt voor vers gebruik en voor verwerking in jam, confituur en gebak.
Iets onrijpe, onbeschadigde vruchten kan je enkele dagen (of weken?) bewaren in de koelkast.
Perzikvruchten kan je halveren, de steen verwijderen en rauw invriezen.

AANBEVOLEN PERZIKRASSEN
- Amsden: tamelijk kleine vruchten en relatief grote steen. Wit vruchtvlees. Rijptijd begin - half juli.
- Avalon Pride (syn. Croft): middelmatig groot, lichtgeel (?) vruchtvlees. Meestal goed bestand tegen de krulziekte. Rijptijd einde juli.
- Benedicte: groot. Groenwit en zeer lekker vruchtvlees. Rijptijd begin september. Tolerant aan de krulziekte.
- Bloedperzik: matig groot. Bloedrood vruchtvlees. Rijptijd september.
- Fertile de septembre: matig groot; zeer productief. Wit vruchtvlees. Rijptijd september.
- Pink Peachy: matig tot groot; zeer productief. Geel en zeer lekker vruchtvlees. Rijptijd september. Dwergperzik met opvallend mooie roze bloemen in februari. Moet jaarlijks goed gedund worden!
- Red Haven: matig tot groot. Geel vruchtvlees en lichte muskaatsmaak. Rijptijd rond begin/half augustus. Matig vatbaar voor krulziekte.
- Revita: matig tot groot. Zeer productief. Groenwit vruchtvlees. Rijptijd begin/half augustus. Goed tolerant aan de krulziekte.
- Reine de Vergers: klein tot matig groot. Bijzonder productief. Groenwit vruchtvrlees. Rijptijd begin - half september. Enigszins tolerant aan de krulziekte. Zaadvast ras, mits er geen andere rassen in de omgeving groeien. (Te vermeerderen door zaaien)
- Springcrest: middelmatig tot groot. Meestal goed productief. Dik geel en erg lekker vruchtvlees. Eerder kleine steen. Rijptijd begin of half juli. (In 2019 zeer kleine oogst tgv lentenachtvorst en krulziekte. Rijp op 30 juni)

Vogels, wespen en oorwormen kunnen schade aanbrengen aan de rijpende vruchten. Breng tijdig een bescherming aan.
Stenen potten met oorwormen kunnen kort voor de rijptijd beter (tijdelijk) verplaatst worden naar een andere locatie, aangezien oorwormen ook de schil kunnen beschadigen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM PERZIK EN NECTARINE:
Krulziekte (schimmel) eenvoudig voorkomen op perzikbomen.
Meer lezen over perzik- en nectarinerassen en verzorging.
Perzikvruchten met vlekken of met een zwarte schil.
Rassenkeuze bij het planten van perzikbomen - Prunus persica cv's.
Snoeien van perzikbomen - Prunus persica cv's om ze gezond te houden.
Rassenkeuze bij het planten van perzikbomen - Prunus persica cv's.
Zaaien en oculeren van perzikbomen (Vermeerderen van Prunus persica).

Heb je een minder lekkere of onvruchtbare perzikzaailing staan? In de maand augustus kan je een ander ras oculeren op jonge scheuten.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze berichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS gratis praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om EEN KEER PER MAAND de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: perzik, Prunus persica, perziken plukken, perzikrassen, plukken van perzik, oogsten van perzik, nectarine, Prunus persica nucifera

Druiventroszakjes tegen vogel- en wespenvraat.

$
0
0
Foto 01: 'Hecker' in een aangekocht zakje met kleine gaasopeningen. Geeft mogelijk ook een bescherming tegen de Suzuki-fruitvlieg.

Foto 02: 'Esther'. Experiment met lapje rode stof en twee wasknijpers.

Foto 03: 'Hecker' met diverse troszakjes bij deze witte druif.

Foto 04: Aangekochte troszakje/fruithoes/ Botra gemaakt van UV-gestabiliseerd PP (een soort van vliesdoek) met als afmetingen 30 x 40 cm. Er kunnen gemakkelijk 2 trossen in gestopt worden.
Fruithoezen/wijntroszakjes (Botra) zijn te bekomen bij o.a. Tuinadvies, Howitec Netting bv, het Vlaamse Zaadhuis en bij wijnbouw Moenaert.
Deze Botra-zakjes geven een goede bescherming tegen vogels, wespen en de Aziatische fruitvlieg.
Nadelen van de Botra zakjes is dat ze een goede schuilplaats zijn voor oorwormen, ze zijn voor de meeste buitendruiven veel te groot en ze kunnen beschadigd worden door kauwen.
Foto 05: Botra Xtra (fruithoes met lus). De beste troszakjes (Botra xtra) geven een bescherming tegen vogels, wespen én de Suzuki-fruitvlieg (Aziatische fruitvlieg). (De Suzukivlieg is 2-3mm groot en heeft een voorkeur voor rode en blauwe druiven). De zakjes hebben langwerpige gaasopeningen van 1-2 mm grootte. Er is voldoende luchtcirculatie rond de druiven en visuele controle van de trossen is ook gemakkelijk.


Foto 06: Puntzakje in gaas (muggenraam, vliegengaas) op de "Plantenbeurs Destelbergen" van september bij een druivenliefhebber uit Kalken.
Foto 07: 'Muscat Bleu'. Zelf gemaakt troszakje, gemaakt van goedkope gordijnstof. Afmetingen ca 25 x 30 cm. Zeer goedkoop als je handig bent of als je een handige naaister kent! (3 € voor 1 m² gordijnstof, waaruit 17 troszakjes)

KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!

Zodra de kleuring of rijping begint kan je best de druiventrossen beschermen! Controleer regelmatig de trossen op aantastingen!
Druiventrossen worden gemakkelijk aangetast door vogels, wespen en oorwormen. Zodra de bessen beginnen te rijpen/ te kleuren kan je best een bescherming aanbrengen. Deze bescherming kan gebeuren met vogelnetten en met gaaszakjes of troszakjes.
Een volledige bescherming geven gaaszakjes waarin de trossen gestoken worden. Ook papieren (suiker)zakken zijn hiervoor bruikbaar mits de tros niet te groot is. Met gordijnstof/vitrage kan je zelf ook zakjes maken. Maak ze voldoende groot, want sommige nieuwe rassen kunnen heel grote trossen geven. (De optimale grootte is 30 x 40 cm)
Doe dat werkje bij droog weer en vooraleer er schade is. Kleine en afwijkende trossen kunnen nu nog weggesnoeid worden, zodat de overige beter kunnen uitgroeien. Ook in de fruittuin kunnen fruitsoorten zoals vijgen, perziken, nectarines, appels en peren beschermd worden met netzakjes.
Een bijkomend voordeel is dat deze zakjes ook een bescherming geven tegen zonnebrand. Mogelijk worden de trossen daarmee ook beschermd tegen infectie door valse meeldauw.

De trosnetzakjes/fruithoezen (formaat 30 x 40 cm) kunnen bekomen worden bij o.a. tuinadvies https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel (zoekvenster "fruithoezen"), Howitec Netting bv (zoekvenster "Botra"), het Vlaamse Zaadhuis en bij Wijnbouw Moenaert www.houtlandsewijnbouw.be te Oostkamp.
Deze troszakjes geven ook een goede bescherming tegen de Aziatische fruitvlieg (Suzuki fruitvlieg).
Kauwen kunnen de fruithoezen soms wel beschadigen.

Pruimen kunnen ook met deze zakjes beschermd worden, zodat beschadiging door vogels en wespen voorkomen wordt.
Opgelet!
Oorwormen kruipen graag in de troszakjes en vreten aan de rijpe bessen. Ook kunnen bij sommige rassen de rijpe bessen barsten, waarna ze vruchtrot krijgen. (Ook zonder troszakken barsten die bessen). Controleer om de 7-10 dagen de trossen op beschadigingen en verwijder met een schaartje de beschadigde bessen. Indien je aantastingen te laat ontdekt dan kan een ganse tros verloren gaan. Schud ook de zakken even leeg zodat de oorwormen en losse bessen weg zijn.
Bij druivenrassen met loshangende/vrijhangende bessen is er minder gevaar op beschadigingen. O.a. Birstaler Muscat, Katharina, Lidi, Muscat Bleu en Nelly.
Meer lezen over het beschermen van druiventrossen.
Bij een aantal rassen is er lichte schade van de valse meeldauw (Peronospora), waardoor het nuttig is van eerst de aangetaste bessen te verwijderen. Op sommige plaatsen kan er zonnebrand voorkomen. (Zie weblinks)
In openlucht is momenteel (7 augustus 2017) 'Esther' rijp. Zie foto 2.

Breek regelmatig de jonge zijscheutjes/okselscheuten weg. Pluk ook wat bladeren rond de trossen weg.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druiven-okselscheuten inkorten of verwijderen?
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Teeltwerkzaamheden bij druiven.

Valse meeldauw op druivenbladeren bij regenweer.
Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Vroegrijpende tafeldruiven in openlucht telen.

Weinig of geen druiventrossen dit jaar?
Ziekten en plagen (overzichtstabel).

Zomersnoei bij druiven geeft een gezondere groei en minder schimmelaantastingen.
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: trosnet, botra, troszakjes druiven, fruithoezen, druiventrossen beschermen, vogelvraat druiven, wespenvraat druiven, birds and wasps, oiseaux et guêpes, vogels en wespen op druiven, Vitis vinifera

Oculeren of oogenten van onderstammen.

$
0
0
Fruitbomen worden meestal geoculeerd of geënt op een onderstam, terwijl houtig kleinfruit (trosbessen, bramen, ...) meestal gestekt wordt.
Geënte (laagstam)fruitbomen geven op een zwakgroeiende onderstam na ca 2-4 jaar vruchten, terwijl zaailingen en hoogstammen meestal pas na 8-10 jaar vruchten geven.
Oogenten of chipbudding wordt toegepast als de schors niet meer loskomt van de onderstam. Meer info over chipbudding in een later bericht...
Ook op kale takken van leibomen kan je enkele oculaties plaatsen zodat er meer zijhout ontstaat.
Bij fruitbomen en kiwi's die weinig of geen vruchten dragen, terwijl er wel veel bloemen waren kan je de bestuiving verbeteren door een tweede of derde ras op de boom te oculeren.

Het is nu een goede periode om te oculeren, mits de schors van de onderstam goed loskomt. Een langdurige droge periode stopt de groei zodat de schors niet loskomt. Een oplossing voor dit probleem is chipbudding te doen i.p.v. te oculeren.

AANBEVOLEN TIJDSTIP VOOR HET OCULEREN.
Juni: hazelaar
Juli: druiven en rozen
Augustus en begin september: kiwi, pitfruit (appel, peer, nashi peer, kweepeer, mispel) en steenfruitbomen (kers, krieken, pruim, perzik, nectarine, abrikoos).

Probeer het oculeerwerk op een droge, zonnige dag te doen!
De onderstammen die je gaat oculeren moeten goed groeien zodat de schors goed loskomt. Een goede groei is te herkennen aan de lichtgroene scheuttoppen. Zie ook voorbereiding!

FRUITSOORTEN TE VERMEERDEREN DOOR OCULEREN.
Vooral pitfruitbomen (appel, peer, nashi peer, kweepeer) en steenfruitbomen (kers, pruim, perzik, abrikoos) worden vermeerderd door oculeren en enten. Ook gewone kiwi kan je oculeren op kiwizaailingen.
Planten die moeilijk wortelen bij het stekken kunnen meestal wel geoculeerd worden. O.a. Cornus mas en kiwi.
Het oculeren of schildgriffelen kan je vanaf augustus tot begin september bij droog & warm weer en goed groeiende onderstammen doen.

VOORBEREIDING.
Komt de schors van de onderstam niet goed los? Dan kan je extra stikstofmeststof strooien en water geven of wachten op regen. Tip: Kippen- en duivenmest bevatten veel stikstof.
Knip met een scherpe snoeischaar de onderste zijtakjes van de onderstam weg zodat je vlot kan werken.

Bij onderstammen die in de schaduw van andere bomen groeien lukken de oculaties minder goed.

Knip sterkgroeiende oculatiescheuten van de "moederboom". Verwijder direct alle bladschijven en probeer hierbij de bladsteeltjes te laten staan. Verwijder eveneens de scheuttoppen, want deze zijn te kruidachtig en de knoppen zijn slecht ontwikkeld.
Je kan de ontbladerde oculatiescheuten zeer tijdelijk bewaren in een vochtig doek (opneemdoek, dweil, ...) welke je in de schaduw van een boom of struik legt.

WERKWIJZE.

- Verwijder de bladschijven van de oculeerscheuten zodat verwelking voorkomen wordt. (Sommige handige oculeerders verwijderen ook de bladsteel).
- Maak het oculeermes of entmes goed scherp met een slijpsteentje.
- Verwijder de onderste zijtakken van de onderstam met een scherpe snoeischaar.
- Reinig het oculatieplaats zodat er geen aarde meer aankleeft.
- Maak op de onderstam (of oculatieplaats) met je mes een T-vormige insnijding. (tekening 3)
- Maak de schors voorzichtig los van de T-snede. (tekening 4 en 5)
- Neem 1 oculatiescheut uit de vochtige doek en leg hem omgekeerd in uw linkerhand, de afgesneden top naar jezelf gericht. Zet uw mes 1 cm onder een bladsteeltje in en snij horizontaal naar je toe zodat je een schildje bekomt. (tekening 1 en 2)
- Probeer met de mespunt het hout in de gesneden oculatie te verwijderen.
- Schuif de oculatie in de T-vormige insnijding van de onderstam en zorg ervoor dat de bladsteel omhoog gericht is (tekening 6 en 7). Je kan de bladsteel als handvat gebruiken. Tussen het snijden van de oculatie en het plaatsen in de onderstam mag niet veel tijd verlopen!
- Controleer of de oculatie goed achter de schors van de onderstam zit en snijdt (bovenaan) met je mes de overtollige schors van de oculatie weg. De schors van de oculatie wordt afgesneden gelijk met het bovenste van de T-insnijding (tekening 8).
- Met goed bindmateriaal bind je de oculatie toe zodat er geen water in de wonde kan lopen. Als bindmateriaal kan je buddytape, flexiband, raffia, elastiekjes en zelfs schorsrepels van een lindeboom gebruiken. Met buddytape en flexiband bekom je meestal de beste resultaten.

HOE EEN OPTIMAAL RESULTAAT BEKOMEN?
- Voorkom mislukking: laat het oculatiehout niet uitdrogen, werk op goed groeiende onderstammen, werk proper en snij de overtollige schors af voor het toebinden.
Doe het oculeren bij voorkeur in een periode van zonnig weer, dan is het lukkingspercentage het hoogste.
- Na twee weken kan gecontroleerd worden of de oculaties goed vastgegroeid zijn. De bladsteel is dan geel en valt af bij aanraking. Het schildje is nog steeds mooi groen.
- Is de oculatie mislukt dan kan je direct opnieuw oculeren of chipbudden.
- In maart of april wordt de onderstam boven de oculatie afgesneden. (Zie foto)
Probeer ook eens een praktische les of demonstratie van oculeren bij te wonen. Meer hierover in de agenda van onze volgende nieuwsbrief!

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM OCULEREN, CHIPBUDDEN EN ENTEN OP ONDERSTAMMEN:
Oculeren, oogenten, chipbudding, enten en onderstamsoorten.
Oculeren en chip-budding op onderstammen.
oculeren of schildgriffelen.
Oogenten of chipbudden op onderstammen.
Onderstammen voorbereiden op het oculeren.
Onderstamkeuze voor de verschillende fruitsoorten.
Overzicht van de diverse entmethoden.
Plantensoorten die je op elkaar kan oculeren of enten.
Tips voor het oculeren.
Vermeerderen van diverse fruitplanten door afleggen, stekken en enten.
Filmpje oculeren (en enten) bij boomkwekerij De Maas.

Heb je zelf geen onderstammen om te oculeren?
- Plaats dan enkele oculaties op een jonge fruitboom.
- Geef enkele ditjarige (ontbladerde) oculatiescheuten aan een boomteler en vraag of hij een een jong boompje wil telen voor jou. (Wikkel de ontbladerde scheuten in een natte doek voor het transport. Probeer ook enkele vruchten van de boom te laten zien voor de determinatie.)
- Ga naar een praktische les van oculeren en neem wat ontbladerde oculatiescheuten gewikkeld in een natte doek mee. Neem ook enkele vruchten van die boom mee.

GRATIS TIPS ONTVANGEN?
Volgtip op FB! FB groep "liefhebbers van fruit en fruitteelt.
Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om EEN KEER PER MAAND de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

Labels: oculeren, enten met een oog, zomerenting, veredelen, planten vermeerderen, fruitbomen vermeerderen, fruitbomen oculeren, fruitbomen enten

Snoeien van pruimenbomen (Prunus domestica cv's).

$
0
0
Snoeien van pruimenbomen in augustus geeft sterkere bloemknoppen en minder takbreuk!
Een luchtig gesnoeide pruimenboom zal na regen sneller opdrogen en minder vatbaar zijn voor bladschimmels en vroegtijdige bladval.

Pruimenbomen (Prunus domestica) behoren tot de groep steenfruit.
Pruimenbomen vragen in het algemeen weinig onderhoud en zijn relatief gemakkelijk te kweken en te snoeien.

Te weinig vruchten door het ontbreken van een passende bestuiver bij uw pruimenboom?
Probeer een tweede of derde pruimenras op uw pruimenboom te oculeren. De maand augustus is ideaal om dit werk toe te passen. Zie weblink "oculeren". Er zijn ook zgn zelfbestuivende pruimenrassen die geen extra bestuiver nodig hebben. (Zelfbestuivers zijn o.a. Opal, Sanctus Hubertus en Victoria).

WAAROM SNOEIEN?
Meestal kunnen pruimenbomen verder met een erg beperkte snoei.
Door de pruimenbomen te snoeien krijg je een mooiere boomvorm, iets minder vruchten en minder takken die afbreken.
Door de betere belichting van de overblijvende twijgen krijg je onderin de boom sterkere bloemknoppen en meer vruchten.
De vruchten worden groter en smaken lekkerder door de snoei.
Luchtig gesnoeide bomen drogen sneller op en zijn minder vatbaar voor vruchtrot (Monilia fructigena).
Pruimenbomen die nu gesnoeid worden groeien minder sterk dan bomen die in april gesnoeid worden.

Sommige pruimenrassen (o.a. 'Victoria') kan je beter zo weinig mogelijk snoeien, doordat ze kunnen afsterven bij zware snoei. Afgebroken takken dien je wel zo snel mogelijk mooi bij te snoeien.

SNOEITIJD.
Pruimenbomen mogen gesnoeid worden vanaf 15 april tot 15 september. Sommige kenners raden af van direct na de oogst te snoeien. (Een week na de oogst snoeien zou beter zijn.)
Het snoeien in de winter wordt meestal afgeraden bij steenfruit.
De meeste steenfruitsoorten (Prunus-soorten) zoals o.a. pruimenbomen, kersenbomen, perzikbomen en abrikozen worden tijdens de zomerperiode gesnoeid!
Snoei bij droog weer en niet tijdens een hittegolf.
Bij een te zwakke groei kan je beter net voor of tijdens de bloei snoeien.

Foto 02 'Victoria' (syn. 'Reine Victoria', 'Queen Victoria), een zelfbestuivend pruimenras kan je beter zo weinig mogelijk snoeien. Tijdig dunnen om mooie én lekkere vruchten te bekomen is noodzakelijk!

SNOEITIPS:
Sterke (lange), verticaal groeiende twijgen worden weggesnoeid ofwel horizontaal uitgebogen.
Te lang en afhangend (vertakt) vruchthout kan ingekort worden zodat het ongeveer horizontaal groeit.
Verwijder te steil groeiend takken aan de harttak.
Verwijder regelmatig de wildopslag van de onderstam.
Verdroogde of beschimmelde vruchten worden verwijderd, zij vormen een belangrijke infectiebron voor vruchtrot.
Een verwaarloosde pruimenboom mag je niet te drastisch snoeien, want dan wordt de boom vatbaar voor loodglansschimmel en dan sterft de boom af.
De schorsranden van de grove zaagwonden kan je glad snijden met een scherp mes om de genezing te bevorderen.

Sommige kenners (1) raden aan van dode takken niet terug te snoeien tot op het gezonde hout, maar tot een dode stomp. (= Een "kurken stomp"). Het dode hout voorkomt verdere infecties van bacteriekanker en loodglans. Visueel zijn deze dode stompen niet mooi, maar het brengt geen schade aan uw bomen.
Snoei of zaag NIET tot tegen de gesteltak en harttak, maar laat steeds een stomp staan. Hoe groter de diameter van de weg te snoeien tak, hoe langer de stomp. (vb. 20-40 cm). Respecteer de Zahnsnoeiregels (= stompensnoei)
Ontsmet regelmatig uw snoeimateriaal om overdracht van bacteriekanker, sharkavirus en loodglans te voorkomen. Ontsmet het snoeimateriaal regelmatig met zuivere Dettol of iso-Betadine. Hiervoor kan je een knijpfles vullen met Dettol. Houd Dettol echter wel buiten bereik van kinderen. Besprenkel hiermee regelmatig op de snoeischaar, zeker telkens voor je een andere boom begint te snoeien.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUIT- en MOESTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS IVM PRUIMENBOMEN (Prunus domestica):
Bacterieziekte op steenfruit (gomvorming).
Snoeien en uitbuigen van pruimenbomen (volledig artikel)!
Vruchtrot bij pruimen voorkomen!

(1) Bron: Snoeitips voor steenfruit, auteur Vincent Turkelboom. Maandblad "Belgische Fruitrevue", augustus 2015.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Geen ervaring met snoeien? Volg eerst een praktische snoeiles! Kijk voor data en plaatsen van snoeilessen en voordrachten ivm fruit in de maandelijkse fruit-nieuwsbrief!
Maandelijks fruittips ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: snoeien, pruimenbomen snoeien, pruimen snoeien, snoeien pruimenbomen, snoeien steenfruit, snoeien bomen, hoe pruimenbomen snoeien, zomersnoei pruimenbomen, snoeien fruitbomen, Prunus domestica

Oogsten van druiventrossen (Vitis vinifera).

$
0
0
In openlucht is dit jaar (2019) de rijping van de druiven ca 5 dagen later dan vorig jaar. De zonnige en droge maanden zomermaanden hebben voor zoete en gezonde druiven gezorgd.

Momenteel zijn 'Birstaler Muscat', 'Esther', 'Kalina' en 'Mars' volledig rijp. De middentijds rijpende rassen (Eugeen, Hecker, Muscat Bleu, Nelly, Palatina) zijn de komende weken rijp.

In de serre/kas zijn 'Muscat d'Alexandrie' en 'Frankenthal' rijp.
Meestal is de oogst van openluchtdruiven vanaf 15 augustus tot einde oktober.
Druiven die volledig eetrijp worden aan de plant zijn lekkerder dan iets onrijp geoogste druiven die in de winkel te bekomen zijn.
'Birstaler Muscat'
'Boskoops Glory' (Gevoelig voor valse meeldauw)
'Dornfelder'

'Esther' een vroege en ziektetolerante druif met grote bessen en stevig vruchtvlees. Laat de rijpe bessen van Esther niet te lang hangen, want bij regen kunnen de bessen van barsten!
'Eugeen'
'Hecker'
'Kalina'
'Mars' (syn. Mars Seedless), pitloze druif.
'Muscat Bleu'
'Nelly'
'Palatina'
'Sovereign Coronation', pitloze druif.
'Zala' (syn. Zalagyonge)

KLIK OP DE FOTO'S OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Lekkere tafeldruiven/eetdruiven kun je ook in openlucht kweken! Vers geplukte druiven smaken heerlijk!

KENMERKEN VAN RIJPE DRUIVEN.
- Het suikergehalte is voldoende hoog. (Bij rijpheid stijgt het suikergehalte).
- Het zuurgehalte is voldoende gedaald. (Bij rijpheid daalt het zuurgehalte)
- De schilkleur is donkerblauw, geelwit, geelgroen of roze. (Afhankelijk van het ras)
- Het vruchtvlees is voldoende elastisch is geworden. Rijpe druiven voelen iets mals aan.
- De pittenkleur is bruingeel.
- Rijpe druiven smaken zoet en soms ook aromatisch.

OOGSTTIPS.
Druiventrossen worden best eetrijp geoogst. Na het oogsten worden de bessen NIET zoeter! Onrijp en zuur geoogste druiven worden wel mals maar blijven hun zure smaak behouden.
Oogst niet in de warmste tijd van de dag.
Laat de geoogste druiven niet in de volle zon staan.
Door op 's morgens of 's avonds te oogsten blijven de smaak en het aroma optimaal.
Pluk de druiven voorzichtig af, want de bessen worden gemakkelijk gekwetst. Oogst niet meer dan je kan op krijgen op één dag.

GEBRUIKSTIPS.
De druiven zijn bijzonder geschikt voor vers gebruik en voor verwerking tot sap en wijn.
Ook verwerking tot jam, confituur en gebak is mogelijk.
Een te grote oogst aan rijpe druiven kan je ook in de diepvriezer bewaren.

TAFELDRUIVEN VOOR OPENLUCHTTEELT.
In openlucht zijn de vroegste druivenrassen rijp vanaf begin (half) augustus tot half september.
Er zijn verschillende vroege ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt (tafeldruiven/eetdruiven):
- 'Birstaler Muscat': Witgroen. matig grote bessen. Tamelijk vroeg rijp. (Einde augustus - begin sept.)
- 'Esther' (syn. 'Koninklijke Esther'): Blauw, bijna pitloos. Matig grote bessen. Zeer vroeg rijp (begin tot midden augustus). Bladeren hebben een mooie rode herfstkleur.
- 'Eugeen': witgeel. Matig grote zoete bessen. Zeer productief. (Midden september).
- 'Evita': Geel, bijna pitloos. Matig grote bessen. Middenseizoen (Midden sept.)
- 'Kalina': Roze. Kleine tot matig grote bessen. Tamelijk vroeg rijp (Einde aug.)
- 'Hecker': Witgroen. matig grote bessen. Tamelijk vroeg rijp. (Begin sept.) (= Een verbeterde, gezondere Vroege van de Laan)
- 'Mars' (syn. Mars Seedless): matig grote blauwrode bessen met opvallend aroma; pitloos. Sterke groeier. (Begin/half sept.)
- 'Muscat Bleu': Blauw. Matig grote bessen. Tamelijk vroeg rijp (Begin sept.)
- 'Primavera': tamelijk klein. Witte schil. Zeer vroeg rijp. (Begin augustus)
- 'Sovereign Coronation': matig grote blauwe bessen met opvallend aroma; pitloos. Sterke groeier. (Half sept.)
- 'Sophie': Witgroen. Matig grote tot grote bessen. Tamelijk vroeg rijp (Begin sept.)
- 'Zalagyonge': Witgeel. Kleine tot matig grote zoete bessen. (Einde augustus)

Kies voor het aanplanten druivenrassen die niet of slechts weinig vatbaar voor echte meeldauw en valse meeldauw! Plant steeds op een zonnige, warme standplaats!
Door het droge en soms extreem warme weer hebben in 2019 de druivenrassen Glenora, Kalina en Hecker op sommige plaatsen een aantasting van echte meeldauw.

Overzicht van ziektetolerante druivenrassen voor openluchtteelt.
Vroegrijpende druivenrassen geven een grotere oogstzekerheid dan laatrijpende druiven. Vogels kiezen eerst de blauwe druiven en daarna de witte druiven.
Heb je veel plaats in uw tuin, dan kan je overwegen van vroege, middentijdse en een laatrijpend druivenras te planten zodat je verzekerd bent van lekkere druiven vanaf augustus tot oktober.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUIT- en MOESTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Druiventroszakjes geven een perfecte bescherming tegen vogelvraat en wespenvraat!
Druiventrossen controleren en opkuisen.
Echte meeldauw of witziekte (Oidium) op druiven voorkomen.
Tafeldruiven- & wijndruivenrassen en verzorging (Vitis vinifera).

Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Vroegrijpende tafeldruiven in openlucht telen.
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.
Vogels, wespen en de Aziatische fruitvlieg kunnen plaatselijk veel schade aanbrengen aan de druiventrossen. Trosnetzakjes geven een goede bescherming.

Op zondag 27 augustus kan je een aantal Oost-Vlaamse wijndomeinen & fruitbedrijven bezoeken. Zelf denk ik het Domein de Roscam te Merelbeke te gaan bezoeken. De eerste wijndruiven worden daar vermoedelijk binnen ongeveer 2 weken geoogst. http://www.lekkeroostvlaams.be/

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

labels: tafeldruiven, dessertdruiven, eetdruiven, ziektetolerante druiven, Vitis vinifera, schimmelvrije druiven, ziektetolerante tafeldruiven openlucht, tafel druiven, oogsten druiven, pitloze druiven

Fruit-ABC-Nieuwsbrief van 1 september: onderwerpen.

$
0
0
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN!
Er is opnieuw een GRATIS Fruit-ABC-Nieuwsbrief van 7 bladzijden met praktische fruit- en tomateninformatie beschikbaar. Deze nieuwsbrief (pdf) is ook op smartphone en tablet pc te lezen.

Onderwerpen die in de nieuwsbrief van september besproken worden:
SNOEI.
Te snoeien in september
Pruimenbomen na de oogst snoeien.
Walnoten/okkernoten snoeien

VERMEERDERING.
Te stekken in september.
Kruisbessen/stekelbessen stekken.

PLANTEN.
Doordragende aardbeien planten.
Druivenrassen voor openluchtteelt.

ONDERHOUD.
Herfstappels en herfstperen plukken.
Groene tomaten laten narijpen.

ALLERLEI
Pomologische tentoonstelling van appels en peren op Bilzen! Kom jij ook?
Onderwerpen in volgende nieuwsbrief.
Boekentips

AGENDA
Voordrachten en workshops ivm zomersnoei en oculeren.
Volg eens een praktische snoeiles of voordracht voor steenfruitbomen of voordracht! Er zijn verschillende snoeicursussen & fruitlessen in Nederland en Vlaanderen. Data en plaatsen staan in onze TuinAgenda.
KLIK OP DE AFBEELDING OM DEZE GROTER TE MAKEN (Knipsel uit de agenda)

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).

De FruitABC-nieuwsbrief verschijnt één keer per maand.
Maandelijks tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
In de nieuwsbrief van september vind je teelttips, snoeitips en vermeerderingstips voor alle fruitsoorten.
Tijdelijk kan je deze nieuwsbrief hier downloaden.

Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder

labels: appels plukken, peren plukken, appelperen plukken, hazelnoten verzamelen, chipbudden, zwarte tomaten, kruisbessen stekken

Fruitplanten te snoeien in september.

$
0
0
Door te snoeien bekom je een boom of struik die jong en groeikrachtig blijft. Fruitbomen en kleinfruitstruiken zijn minder vatbaar voor schimmels als ze regelmatig gesnoeid worden.
Ook zijn de vruchten of bessen groter en gemakkelijker te plukken in een gesnoeide boom of struik!
Door NU te snoeien krijgen de overblijvende twijgen meer licht waardoor er sterkere bloemknoppen ontstaan.
Steenfruitbomen (kers, pruim, perzik en abrikoos) die snoei nodig hebben kan je best NU snoeien! (Uiterlijk tot 15 september). Heb je geen ervaring met het snoeien van fruitbomen volg dan een workshop of praktisch snoeiles. Zie agenda in de maandelijkse nieuwsbrief. (Inschrijven onderaan op deze pagina).

Foto 01: snoeikalender.

Een deskundige fruitsnoei doe je zoveel mogelijk in de juiste maand. Bekijk nu onze handige fruit-snoeikalender; een handig overzicht wanneer wat te snoeien.
Eenvoudig op te zoeken in de snoeikalender.

Zomersnoei zal de groei afremmen (vertragen) en geeft een luchtig gezond groeiend gewas. Zomersnoei is een goede aanvulling van de wintersnoei.

In september kan je nog zomersnoei doen bij druiven (Vitis vinifera) en bramen. Tijdens de zomersnoei kan je jonge scheuten innijpen of intoppen. Luchtig gesnoeide druivenplanten zijn minder vatbaar voor valse meeldauw! (Door te veel zomersnoei kan er meer schade zijn van zonnebrand op de druiven)

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan je in september doen bij Prunus-soorten (steenfruit), tamme kastanje (Castanea), walnoten (okkernoten), zomerframbozen en taybessen.
De meeste steenfruitsoorten (Prunus-soorten zoals o.a. pruimenbomen, kersenbomen, perzikbomen en abrikozen) kunnen tot ca midden september nog gesnoeid worden! Zie weblink "Pruimen- en kersenbomen snoeien".

Snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, noten en kleinfruit in september.
Sommige fruitsoorten kunnen nu ook gestekt worden. Het snoeihout is hiervoor bruikbaar. Meer hierover in een volgend bericht.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM SNOEIEN:
Onderstammen voorbereiden op het oculeren .
Snoeien van fruitstruiken, fruitbomen, druiven, noten en kleinfruit in augustus.
Snoeikalender voor alle fruitsoorten.
Snoeien van abrikozenbomen (Prunus armeniaca).
Snoeien van perzikbomen (Prunus persica) na de oogst (aug/sept).

Snoeien van pruimenbomen na de oogst (einde augustus/begin september)
Snoeien en leiden van taybessen/tayberry (Rubus 'Tayberry') .
Snoeien van walnoten - okkernotenbomen (Juglans regia) .
Snoeien van zoete kersenbomen (Prunus avium) in augustus.
Snoeien van zure kersen/kriekenbomen (Prunus cerasus) in juli of augustus.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

GRATIS NIEUWSBRIEVEN MET TIPS ONTVANGEN?
Deze blogberichten ELKE DAG in uw mailbox? Schrijf je hier in om GRATIS én DAGELIJKS deze blogberichten met praktische tips voor de fruittuin in uw mailbox te ontvangen.
Maandelijks per maand tips voor de fruittuin in uw mailbox? Schrijf je hier in om één keer per maand de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief te ontvangen.
Volg de dagelijkse berichten en praktische tips op twitter! http://twitter.com/gdekinder
Praktische teelttips voor ALLE fruitsoorten en bijzondere tomaten kan u ook lezen op onze Facebookpagina

Labels: fruit snoeien, fruit-snoeikalender, fruitsnoei, fruitsnoei in september, fruitsnoei september, september snoeien, snoeien in september, snoeien september, snoeikalender september, steenfruit snoeien,

Fruitsoorten te stekken in september

$
0
0
Uit het snoeihout van sommige fruitsoorten kan je stekken knippen om deze te vermeerderen! Wacht niet te lang met stekken want er is dagelijks minder zonlicht en dan duurt het langer voor je wortels bekomt!

Foto 01: zomerstek van ongestekelde bramen
Het vermeerderen van fruitsoorten of onderstammen door zomerstekken doe je zoveel mogelijk in de juiste maand en kan je opzoeken in de "Fruit ABC-Stekkalender".

De meeste soorten houtig kleinfruit, druiven en onderstammen kan je vermeerderen door stekken. Bramen en kruisbessen zijn het gemakkelijkste om te stekken.

Scheutstekken of zomerstekken worden tijdens de groeiperiode afgenomen en meestal in stekgrond gestoken bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur.

Als er teveel zonlicht is dan moet er afgeschermd worden om verwelking en verbranding te voorkomen.
Regenweer is ideaal om te stekken, maar met zonnig weer is stekken ook mogelijk mits af te schermen met schermdoek, vliesdoek of krantenpapier.
Te stekken in september:
gele kornoelje (Cornus mas), moerbei, passiebloem, driebladige (wilde) citroen, braambes, kruisbes, Japanse wijnbes, taybes, kiwibes (Actinidia arguta) en blauwe bes.
Foto 02: Een stukje van de stekkalender voor fruitsoorten.
Probeer de temperatuur 's nachts hoger dan 10°C te houden, zodat de stekken snel wortelen.

Gestekte fruitboomonderstammen (kwee, pruimonderstammen) kan je nog steeds oculeren of oogenten. Zie weblink "Oculeren van onderstammen".

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUITTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM STEKKEN VAN PLANTEN:
Fruitsoorten te snoeien in september.
Oculeren of oogenten van onderstammen (appel, peer, pruim, kers, perzik).
Planten vermeerderen d.m.v. zomerstekken (basisinformatie).
Stekken van blauwe bessen (Vaccinium corymbosum).
Stekken van bramen (Rubus fruticosus).

Stekken van kiwibessen - kiwiberry (Actinidia arguta).
Stekken van kruisbessen - stekelbessen (Ribes uva-crispa).
Stekken van planten in de fruitstekkalender.
Weblinks i.v.m. het vermeerderen van planten.
Werkwijze bij het stekken van diverse fruitsoorten.

Het is niet altijd eenvoudig om cultuurplanten te vermeerderen door stekken.
Soms zijn er andere vermeerderingsmethoden nodig zoals oculeren, chipbudden, enten of afleggen.

Bramen, taybessen en Japanse wijnbes kan je eenvoudig te vermeerderen door middel van topafleggen. Toppen van scheuten die nu tegen de grond hangen zijn in het voorjaar geworteld.

Maandelijks praktische tips voor de fruittuin ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: druivelaar stekken, fruitsoorten stekken, stekken in september, zomerstek september, planten vermeerderen, stekken september, stekkalender september, fruitsoorten stekken september

Hazelnoten met wormpjes van de hazelnootboorder?

$
0
0
Het is nu bijna de periode om hazelnoten te verzamelen. Plaatselijk kan er (soms veel) schade voorkomen van de hazelnootboorder.
De hazelnootboorder (hazelnootmade) heeft als wetenschappelijke naam Balaninus nucum, synoniem Curculio nucum.

Foto 01: gezonde hazelnoten.

Foto 02: made van de hazelnootboorder in een aangetaste noot.

Foto 03: gaatjes met een diameter van 2 mm in afgevallen hazelnoten.

ZIEKTEBEELD:
De bruine kever (6-9 mm) zet een eitje af in de jonge hazelnoten (half mei - juni). De witte bruinkoppige larven vreten de vruchten hol (Zie foto 02) . Wormstekige noten vallen vroegtijdig af (Foto 03).
De larven overwinteren twee tot drie jaar in de grond tussen de wortels van de struiken op een diepte van 10-15 cm.
De hazelnootboorder heeft een voorkeur voor de dunschalige rassen van de hazelnoot, dikschalige hazelnoten zijn minder vatbaar.
Een besmetting met de snuitkever kan worden vastgesteld door de typische uitgangen van de hazelnoten, die te herkennen zijn als ronde gaatjes met een diameter van 1,5 tot 2 millimeter.

BESCHADIGINGSPLAATS:
Larven vreten aan de vruchten (nootjes). De kevers vreten aan de bladeren en de bloeiwijze in mei.

TIJDSTIP VAN VEROORZAKEN SCHADE:
Meestal tussen half mei en juni.

VOORKOMEN VAN SCHADE:
De overwintering vindt plaats onder de struiken (in de grond). Verzamel en vernietig de aangetaste (afgevallen) noten.
Laat kippen scharrelen onder de struiken.
Op lange termijn is de schade te beperken door het gebruik van bepaalde soorten van aaltjes/nematoden (Heterorhabditis bacteriophora). Breng de aaltjes in de bodem op het moment dat de larven in hun noot op de grond zijn gevallen (juli).
Minder gevoelige rassen zijn 'Halle'sche Riesen' en 'Merveille de Bollwiller'.
Natuurlijke vijanden zijn spinnen, sluipwespen, spitsmuizen en sommige vogels. (Hang nestkastjes)

GEVOELIGE RASSEN:
Vooral de dunschalige rassen zoals o.a. 'Pearson's Prolific', 'Gunslebert', 'Butler', 'Impératrice Eugénie' en 'Lange Spaanse'.

NOTA.
De fruitmot (appelmade, perenmade) kan ook schade veroorzaken bij noten (hazelaar, walnoten).
Het verschil tussen een aantasting door de fruitmot en van de hazelnootboorder is moeilijk te zien.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM HAZELAARS:
Hazelaar en hazelnoten in diverse wereldtalen.
Hazelnoten of bosnootjes verzamelen (Corylus avellana).
Kruisbestuiving bij het aanplanten van hazelaars geeft meer noten.
Verschillende soorten noten visueel herkennen (denksport).
Ziekten en plagen bij hazelaars & hazelnoten.
Ziekten en plagen bij diverse fruitsoorten.
Meer lezen over hazelnoten (index overzicht noten).
Groente- en Fruit Encyclopedie met verzorgingstips voor hazelnoten en andere fruitsoorten

Hazelaars zijn normaal grote struiken, maar met een gepaste snoei kan je van een jonge vertakte hazelaar ook een stamboompje maken.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Maandelijks praktische fruittips in uw mailbox ontvangen? Schrijf je NU in voor deze Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: hazelnootboorder, hazelnootmade, Balaninus nucum, hazelnoten met boorgaatjes, Corylus avellana, insecten hazelnoten

Doordragende aardbeien nu planten (Fragaria x ananassa cv's)!

$
0
0
Regenachtig weer en vochtige grond is ideaal om aardbeien uit te planten!
Doordragende aardbeien (= dagneutrale aardbeien) dragen meerdere keren per jaar bloemen en vruchten. Mits een goede verzorging kan je van doordragers drie keer oogsten per jaar.
Het tweede jaar na het planten geven aardbeiplanten meer kleine vruchten.

Aardbeien planten op waterdoorlatende zwarte folie voorkomt onkruidgroei en voorkomt bevuiling van de vruchten.


Emmerteelt met doordragende of dagneutrale planten.


Doordragende aardbei 'Mara des Bois' (Mijn persoonlijke favoriet)
KLIK OP DE FOTO'S OM DEZE GROTER TE MAKEN!

Aardbeiplanten mogen niet langer dan twee jaar op hetzelfde perceel staan. Oudere planten geven veel kleine vruchten en worden meer aangetast door schimmels en insecten (o.a. taxuskever).
Doordragende of dagneutrale rassen (o.a. 'Mara des Bois', 'Rapella', 'Selva' en 'Ostara') plant je begin september ofwel in maart en april.
Vroeg planten (juli & augustus) kan in het najaar al een eerste oogst geven.
Bij doordragers die je in het voorjaar plant kan je best de eerste bloemen verwijderen om een goede beworteling te krijgen.

PLANTTIPS.
In de rij mogen ze op 25-35 cm geplant worden.
Tussen de rijen kan je een afstand van 50-60 cm nemen.
Door ruim te planten kunnen de aardbeiplanten na regen sneller opdrogen, zodat ze minder vatbaar worden voor schimmelziekten.
Plant niet te diep. De wortels komen net onder de grondoppervlakte en het hart (groeipunt) moet zeker boven de grond blijven. Druk de grond rond de wortels wat aan zodat de plant vast zit in de grond.

Aardbeien kan je ook planten in emmers. Plant vier tot vijf planten per 10 liter pot. Plaats de planten langs de rand een beetje schuin zodat het hart van de plant naar de buitenzijde gericht is.
Zorg voor een goede ontwatering, want te natte grond geeft wortelschimmels!
Als voorteelt zijn courgettes, sla, zomerprei en struikbonen (stamslabonen) geschikt.

Kenmerken van doordragende aardbeien?
DOORDRAGERS OF DOORDRAGENDE AARDBEIPLANTEN (dagneutrale planten).
Deze geven meerdere keren per jaar bloemen en vruchten.
Planten in september ofwel in het voorjaar (maart).
Bij het planten in het voorjaar kan je best de bloemstengels wegnemen tot 15 mei om een goede hergroei én dikkere vruchten te bekomen.
Vruchten vanaf begin juli tot begin september. (Een latere oogst is ook mogelijk, maar dan zijn de vruchten minder zoet)
Vanaf juli tot half augustus de bloemstengels met nog 2-3 kleine (resterende) vruchtjes wegknippen --> doet nieuwe bloemstengels ontstaan.
Doordragende rassen zijn o.a. Charlotte, Cirafine, Mara des Bois, Portola, Rapella en Selva. (Ostara is ook een doordrager, maar die geeft talrijk kleine en te zachte vruchten. De vruchten van Selva zijn meestal te hard en onvoldoende lekker). Portola is een nieuw ras met talrijke stevige, grote en lekkere vruchten.
Planten die reeds twee jaar in potten en bakken staan kan je in september verpotten in nieuwe potgrond. Controleer de planten op aanwezigheid van taxuskever!

AARDBEIPLANTEN VERMEERDEREN DOOR SCHEUREN.
Indien je geen uitlopers hebt en toch de planten wil verjongen en verplanten dan kan je ze ook scheuren of delen. O.a. 'Mara des Bois' geeft sommige jaren geen uitlopers.
Haal enkele planten uit de grond met zoveel mogelijk wortels. Daarna de plant in verschillende kleine stukken verdelen (= scheuren), waarbij elk stuk nog wortels moet hebben.
Verwijder alle bloemen, vruchten en slechte bladeren en pot de planten afzonderlijk op. Gebruik stekgrond of potgrond met heel weinig meststoffen.
Zet de opgepotte planten in de schaduw en besproei ze dagelijks tot ze niet meer verwelken. Je kan de planten ook afdekken met groeidoek of krantenpapier. Meestal zijn de scheurlingen op 7-10 dagen goed ingeworteld en dan kan je ze terplaatse uitplanten.
Doordragende aardbeien kan je begin/half september en in maart ook nog planten, zonder productieverlies. Bij het planten in maart is een regelmatige watergifte erg belangrijk!

OVERZICHT VAN DE OOGSTTIJD.

BOEKENTIP voor EEN SUCCESVOLLE FRUIT- en MOESTUIN.
Meer lezen over "Gemakkelijk fruit. Fruit uit eigen tuin, terras en balkon" (Auteur Guy De Kinder, Kosmos Uitgevers).
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met praktische tips voor alle fruitbomen.

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM AARDBEIEN.
Eenmaaldragende aardbeien planten van 1 tot 20 augustus.
Vraatschade van de taxuskever.
10 tips voor een geslaagde aardbeiteelt in de moestuin (GroentenInfo- Luc Dedeene)
Meer teeltinformatie van fruit en bijzondere tomaten kan je lezen op de twitterpagina van Guy De Kinder
Meer lezen over aardbeien in de Groente & Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder)

Planten in pot giet je voor het planten goed nat of laat je in een waterbad volzuigen. Druk na het planten rond de potkluit de grond aan en geef voldoende water.
Omwille van de slechte vruchtkwaliteit kan ik geen 'Ostara' (doordrager) aanraden. (Erg kleine en te zachte vruchten bij Ostara)

Labels: aardbeien planten, doordragende aardbeien, dagneutrale aardbeien, dagneutrale aardbeien, planten aardbeien, aardbeien in emmers planten, Fragaria x ananassa, Fragaria ananassa

Productieve late pruimenrassen

$
0
0
Op dit moment zijn er nog pruimen te plukken van de rassen Warwickshire Drooper, Saint Catharine en Elena.


'Warwickshire Drooper', een laatrijpende gele pruim die meestal zeer productief is.



'Victoria' (syn. Queen Victoria, Reine Victoria), een zeer productieve koninginnepruim. Bijna jaarlijks verzekerd van aantrekkelijke vruchten!

Zeer laatrijpende blauwe pruimen 'Elena'
Steengoed met steenfruit! Bij sommige fruitliefhebbers valt de oogst van de pruimen tegen terwijl bij op andere plaatsen takken afbraken onder het gewicht van de talrijke vruchten.

Een tegenvallende oogst kan verschillende oorzaken hebben:
- Een laat productief en sterkgroeiend ras aangeplant
- Geen of onvoldoende bestuiving van een ander pruimenras in de omgeving. U kan nu nog een 2de of 3de pruimenras op uw pruimenboom oculeren.
- Slecht weer tijdens de bloei (regen of vorst)
- Te sterke groei door verkeerde snoei of te sterke bemesting
- Veel schade door wespen of vogels
- Veel uitval door "wormpjes" of maden van de pruimenmade en pruimenzaagwesp
- Veel vruchtrot (Moniliaschimmel).
De laatrijpende pruimenrassen 'Victoria' (syn. 'Reine Victoria', 'Queen Victoria') en 'Warwickshire Drooper' rijpen einde augustus - begin september.
Het zijn beide zelfbestuivende pruimenrassen die GEEN extra bestuiver nodig hebben.
Een nadeel van deze rassen is dat deze bomen meestal té productief zijn en veel dunwerk vragen. Ook moeten deze bomen op een zonnige standplaats staan. In Nederland kan de rijping van Warwickshire Drooper mogelijk te laat komen.
'Victoria' is bij de meeste boomkwekers gemakkelijk te bekomen. 'Warwickshire Drooper' is vermoedelijk moeilijk te vinden.
Andere interessante late pruimenrassen zijn o.a. 'Altesse Simple'-typen (Blauwe kwetspruimen zoals o.a. Elena en Hanita) en 'Sainte Catharine' (geel)

Gebruik van de vruchten:
- Mits goed gedund: eetpruimen voor verse consumptie. Ook zeer geschikt om te verwerken tot confituur/ jam.
- Indien niet of onvoldoende gedund: verwerking tot confituur/ jam.
De onrijpe vruchten zijn zeer geschikt om te verwerken tot confituur!
De stenen zitten goed los in de vruchten, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn voor confituur (jam) of om in te vriezen.
Kijk uit bij de pluk van pruimen, want de wespen lusten ook wel zoete vruchten! Verwijder ook alle beschadigde en beschimmelde vruchten.

Meer lezen over pruimenrassen, pruimenbomen, snoei, bestuiving en verzorging.
Snoei 'Victoria'-pruimenbomen zo weinig mogelijk en nooit in de winter! De bomen zijn erg gevoelig voor de loodglansschimmel als ze in de winter worden gesnoeid.
Afgebroken takken en steilgroeiende takken of twijgen kunnen best direct na de oogst verwijderd worden.
Meer lezen over het snoeien van fruitbomen en fruitsoorten.

NUTTIGE WEBLINKS IVM PRUIMENBOMEN (Prunus domestica):
Snoeien en uitbuigen van pruimenbomen (volledig artikel)!
Groente- en Fruit Encyclopedie (Auteurs: Luc Dedeene & Guy De Kinder) met uitvoerige snoeitips voor pruimenbomen.

Volg de dagelijkse berichten en tips ivm bijzondere tomaten en fruit op twitter! https://twitter.com/gdekinder
Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de GRATIS Fruit-ABC nieuwsbrief.
labels: late pruimen, laatrijpende pruimen, victoria pruimen, Warwickshire Drooper, laatrijpende kwetspruimen, Prunus domestica

Lekkere tafeldruiven in openlucht.

$
0
0
Door de zonnige en droge zomermaanden is de oogst van druiven meestal overvloedig!
Op dit ogenblik (september 2019) zijn de rassen 'Dornfelder', 'Eugeen', 'Hecker', 'Kalina', 'Muskat Bleu', 'Nelly', 'Palatina', 'Boskoops Glory' en 'Zala' rijp.
Nog niet rijp zijn Franciska, Katharina, Mars en Philip.

Foto 1: Vitis vinifera 'Birstaler Muscat'. Een vroegrijpend ras met losse trossen en opvallend weinig pitten.
Foto 2: Vitis vinifera 'Esther'.

Foto 3: Vitis vinifera 'Eugeen'

Foto 4: Vitis vinifera 'Evita'

Foto 5: Vitis vinifera 'Kalina'. Bijzonder zoete druiven.

Foto 6: Vitis vinifera 'Hecker' (is een verbeterde Vroege van der Laan)
Foto 7: Vitis vinifera 'Muscat Bleu'.

Foto 8: Vitis vinifera 'Nelly' (nog niet volledig rijp)
Foto 9: Sovereign Coronation, een blauwe, bijna pitloze druif met opvallend aroma.

Lekkere tafeldruiven in openlucht kweken kan (meestal) zonder bespuitingen en de vers geplukte druiventrossen smaken heerlijk!

PLANTTIPS.
Kies voor het aanplanten druivenrassen die niet of slechts weinig vatbaar voor echte- en valse meeldauw! NOTA: In 2019 is er bij sommige tolerante druivenrassen zoals Kalina en Hecker toch aantasting van meeldauw geweest. Vermoedelijk heeft het extreem warme zomerweer te maken met deze uitzonderlijke aantasting!
Plant steeds op een zonnige, warme standplaats!
Planten in volle grond geeft een betere groei en opbrengst dan planten in potten en bakken.
Vroegrijpende druivenrassen geven een grotere oogstzekerheid dan laatrijpende druiven. De vroegstrijpende druiven voor openlucht zijn Birstaler Muscat en Esther.
Hebt u veel plaats dan kan u vroege, middentijdse en laatrijpende druivenrassen planten.
Sommige van de vermelde tafeldruiven zijn ook te gebruiken voor de wijn- en sapbereiding.

WANNEER TAFELDRUIVEN OOGSTEN?
Rijpe druiven voelen iets mals aan. De schilkleur is donkerblauw, roze of geel (geelgroen).
Druiventrossen worden best eetrijp geoogst. Indien u meerdere rassen van openluchtdruiven hebt dan kan u vanaf 15 augustus en tot einde oktober oogsten.
Overzicht van ziektetolerante tafeldruiven voor openluchtteelt.

OOGSTTIPS VOOR DRUIVEN.
Druiven die eetrijp worden aan de plant, zijn veel lekkerder dan onrijp geoogste druiven die in sommige winkels te bekomen zijn.
Pluk de druiven voorzichtig af, want de bessen worden gemakkelijk gekwetst.
Oogst niet meer dan u kan op krijgen één dag! Onrijp geoogste druiven worden NIET zoeter.
Rijpe druiven smaken zoet en soms aromatisch.

Druiven zijn eetrijp als:
- Het suikergehalte voldoende hoog is. (Bij rijpheid stijgt het suikergehalte)
- Het zuurgehalte voldoende gedaald is. (Bij rijpheid daalt het zuurgehalte)
- De schilkleur blauw, geelwit of roze is geworden (Afhankelijk van het ras)
- Het vruchtvlees voldoende elastisch is geworden.
- De pittenkleur is bruingeel.

BEWARING EN GEBRUIK.
Laat de geoogste druiven niet in de volle zon staan, zo blijven de smaak en het aroma het beste behouden.
Verse druiven zijn bijzonder geschikt voor vers gebruik en voor verwerking tot sap en wijn. Ook verwerking tot jam, confituur, fruitsla en gebak is mogelijk.

AANBEVOLEN ZIEKTETOLERANTE DRUIVEN VOOR OPENLUCHTTEELT.
- Birstaler Muscat: geelwit. Matig grote, ronde zoete bessen met erg weinig pitten aan losse trossen. Middenseizoen (begin-midden september)
- Esther: Blauw, bijna pitloos. Matig tot grote knappende bessen. In één tros vind je grote en kleine bessen. Zeer vroeg rijp (midden augustus). De bladeren hebben een mooie rode herfstkleur.
- Eugeen: witgeel. Matig grote bessen. Middenseizoen. Zeer productief.
- Evita: Geel, bijna pitloos. Matig grote bessen met een fijne muskaatsmaak. Middenseizoen (begin/midden sept.)
- Franziska: Geel. Meestal zeer grote, dichte trossen. Middenseizoen (midden -einde sept.)
- Kalina: Roze. Kleine tot matig grote bessen. Tamelijk vroeg rijp (Einde aug.) [In 2019 aangetast door echte meeldauw]
- Hecker: geelwit. Matig grote tot grote bessen. Middenseizoen (rond midden september). Tafel- en wijndruif. [In 2019 aangetast door echte meeldauw]
- Katharina: Roze. Matig tot grote bessen aan losse trossen. Laat rijp (Begin okt.). Rode scheuttoppen.
- Lidi: roodblauw. Matig grote tot grote bessen. Middenseizoen (begin tot midden september). Matig productief.
- Muscat Bleu: Blauw. Matig grote tot grote knappende bessen aan losse trossen; tamelijk grote, soms storende pitten. Met lekkere muskaatsmaak. Tamelijk vroeg rijp (Begin/half sept.)
- Nelly: Blauwroze of roze. Matig grote bessen aan losse trossen. Tamelijk vroeg rijp (Midden sept.)
- Palatina: geel, matig grote bessen met muskaatsmaak. Tamelijk vroeg rijp (Midden sept.)
- Primavera: tamelijk klein. Witte schil. Zeer vroeg rijp. (Begin augustus)
- Reliance: matig grote, aromatische bessen. Met frambozen/aardbeien (foxy) smaak. Roodroze aan de zonnekant. Kleine, maar goed gevulde trossen.
- Sophie: Witgroen. Matig grote tot grote bessen. Tamelijk vroeg rijp (midden sept.)
- Souvereign Coronation: magig grote aromatische blauwe bessen; bijna pitloos. Met foxy smaak. Sterke groei en tamelijk grote trossen.
- Zalagyonge: witgeel. Kleine tot matig grote zoete bessen. Bijna pitloos. Vroeg rijpend ras. (einde augustus).

NUTTIGE WEBLINKS OP DEZE BLOG IVM DRUIVEN - VITIS VINIFERA:
Bijzondere druivenrassen.
Druiventrossen rijpen onvoldoende of kleuren niet goed?
Tafeldruiven- & wijndruivenrassen en verzorging (Vitis vinifera).
Teeltwerkzaamheden bij druiven.
Valse meeldauw (Peronospora) op druiven (nieuw venster).
Ziekten en plagen (overzichtstabel).
Groente- en fruit encyclopedie met info over rassenkeuze, teelt en verzorging van druiven.

Indien je voldoende plaats hebt in uw (zonnige) tuin dan kan je best vroege en middentijdse rassen planten. Kies voor ziektetolerante druivenrassen te planten. De belangrijkste schimmelziekten zijn echte- en valse meeldauw.
Probeer in deze periode diverse druivenrassen te proeven zodat u de juiste rassen kan kiezen om te planten!
Deze avond (do 20 sept. 2018, 19u30) kan je bij Tuinhier Ingelmunster (nabij Roeselare, prov. W.Vl.) een voordracht over druiventeelt (binnen en buiten) volgen. Je kan er ook enkele lekkere buitendruiven proeven!

Eén keer per maand fruitnieuwtjes ivm praktische werkzaamheden ontvangen? Schrijf je hier in voor de Fruit-ABC nieuwsbrief.
Labels: druiventrossen oogsten, eetdruiven, tafeldruiven, dessert druiven, vitis vinifera, plantenziekten, Vitis vinifera, druiven liefhebbers, druivenrassen, druiven openlucht
Viewing all 766 articles
Browse latest View live